Just nu går det att köpa grekiska paprikor på mitt Lidl. Så gott som dagligen går jag in och handlar, fyller varukorgen med dessa väldoftande underbara grönsaker. Anledningen är att de påminner om serbiska.
Nu vill jag bjuda dig på min favoritsallad all time, nämligen paprikasallad. Och det går lika bra med röda. Men, för att du ska få till det är det viktigt att spetspaprikorna är av rätt sort. Nu är jag inte bra på vad olika sorter heter, men en riktlinje är att det ska dofta gott och mycket om dem. Om de är mer eller mindre luktfria, fortsätt leta.
Ja men då kör vi lite paprikasallad från Balkan.
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, torka och lägg paprikorna på galler. De ska grillas i ugnen i cirka trettio minuter. Jag har gasspis, har du elektrisk dito, kan grader och tid variera, var observant.
Sakta sprider sig nu en ljuvlig doft i ditt kök.
Under tiden kan du blanda ihop
två delar olja med en del vinäger,
lite salt och tre pressade vitlöksklyftor.
Så här ska de se ut när du tar ut dem ur ugnen:
Låt dem svalna. Skala dem.
Och lättskalade ska de vara.
Om inte, har de varit för kort tid i ugnen.
Lägg paprikorna i en skål och häll över blandningen.
De kan med fördel stå i kylskåp till nästa dag.
Njut.
Passar bra till kötträtter.
01 05 2014 at 7:17 e m
Håller med om att detta är en ljuvlig delikatess, dock föredrar jag röd ”spetspaprka” som har en viss sötma i sig! Gillar även att panera dem i mjöl samt uppvispat ägg!
01 05 2014 at 7:30 e m
Steker du dem då?
11 07 2014 at 10:35 f m
[…] marinerad paprika. En gudomlig sötsur historia som verkligen förhöjer upplevelsen av torsken. Salladsreceptet har jag tillåtit mig att låna från Snövit Janssons mycket läsvärda […]
11 07 2014 at 2:18 e m
Tack! Vad glad jag blir att du gillar salladen! Jag älskar den. Och tack för fin komplimang om bloggen.